Poslanec Hraško považuje vyjadrenia ministra Čaploviča a ZMOS-u za zavádzajúce

13.03.2013 Bratislava

Najlepšia obrana je útok, tohto hesla sa drží ZMOS, keď obhajuje pre seba vybojované peniaze z rezortu školstva. ZMOS zároveň obviňuje centrá voľného času, že pri nesúhlase so zmenou financovania škôl a školských zariadení, ktoré priniesol minister Čaplovič, im ide o svoj biznis. „Všetkým je ale jasné, že zmenou financovania škôl a školských zariadení si prilepšili práve samosprávy. Prilepšili si ale na úkor tých detí, ktoré doteraz navštevovali rôzne záujmové krúžky,“ tvrdí poslanec hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Igor Hraško.
Ten zároveň upozorňuje, že ZMOS ako dôkaz doterajšieho zneužívania financovaní uvádza príklad neuveriteľne nadaných detí, ktoré navštevovali viaceré krúžky. „Chcel by som len pripomenúť, že krúžok je záujmová činnosť, tu ide o záujem dieťaťa tráviť svoj voľný čas aktívne, nie o jeho nadanie. Keby sa opýtal rodičov, iste by zistil, že jedno dieťa navštevuje počas týždňa viacero krúžkov,“ dodáva Hraško.
Poslanec nesúhlasí s ministrom, ktorý ako príklad pozitívneho dopadu zmeny financovania škôl a školských zariadení uvádza to, že vzniká pár centier voľného času v menších mestách alebo obciach, lebo deti tak podľa ministra nemusia za krúžkami dochádzať. „Chcem pánovi ministrovi vysvetliť, že aj doteraz centrá voľného času, ktoré mali sídlo mimo bydliska dieťaťa, obsluhovali široké okolie, čiže učitelia často krát dochádzali za samotnými deťmi. Teraz, kvôli zmenám vo financovaní síce v niektorých obciach vznikli nové CVČ, ale do väčšiny obcí už učitelia dochádzať nebudú a deti tam už nebudú mať žiadne centrum voľného času, ktoré by mohli navštevovať,“ dodal Hraško. Ten vyzýva ministra, aby si priznal svoju chybu a upravil systém financovania tak, aby peniaze určené na mimoškolské aktivity detí na ne museli byť aj použité a samosprávy tak nemohli tieto financie svojvoľne použiť na svoje potreby.

I. Hraško
 

Vyberte región